De hoofdtaak van de Flight Coördinator Office (FCO) van BZ is het coördineren en verkrijgen van diplomatieke klaringen voor uitgaande staatsvluchten en het afgeven van diplomatieke klaringen voor inkomende staatsvluchten.

Samen met de collega’s op de posten heeft FCO het afgelopen jaar diplomatieke klaringen geregeld om zo te zorgen voor probleemloze uitgaande staatsvluchten. FCO staat 24/7 klaar om als het nodig is direct actie te ondernemen. Het betreft bijvoorbeeld reizen van de Minister van Buitenlandse Zaken naar diverse bestemmingen in Europa voor werkbezoeken en tevens van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, onder andere naar Ankara. Ook als de Minister-President naar New York reist om daar een bijeenkomst van de Verenigde Naties bij te wonen is FCO aan zet.

Het nieuwe regeringstoestel (voor de liefhebbers: een B737-700 met registratie PH-GOV) is in juli 2019 in gebruik genomen en heeft inmiddels al veel verschillende bestemmingen aangedaan. Denk bijvoorbeeld aan het werkbezoek van de Minister-President aan Indonesië, Nieuw-Zeeland en Australië. En ook aan het werkbezoek van het Koninklijk paar naar India en aansluitend een bezoek aan Japan. Dit zijn intensieve reizen om diplomatieke klaringen voor te verkrijgen waar FCO een coördinerende en aanjagende rol heeft. FCO bewaakt het aanvraagproces en waakt over tijdig verkrijgen van diplomatieke klaringen.

Vliegtuig

Daarnaast is FCO verantwoordelijk voor de afgifte van diplomatieke klaringen voor de inkomende staatsvluchten over en naar Nederland en Caribisch Nederland. Samen met de civiele en militaire luchtvaartautoriteiten en ook de kabinetten van de gouverneurs is FCO in de weer om de diplomatieke klaringen af te stemmen, te coördineren en op tijd af te geven vóór vertrek van een desbetreffende staatsvlucht. Elke keer zijn ambassades van de derde landen weer content als zij hun hoofdstad kunnen informeren dat zij welkom zijn om over of naar Nederland en/of Caribisch Nederland te kunnen vliegen.