Martin Groenstege is plaatsvervangend hoofd operational management op de ambassade in Peking. Toen de coronacrisis uitbrak in Wuhan hielp hij Nederlanders veilig terug te keren naar Nederland, hij maakte deel uit van het zes leden tellend crisisteam. Terwijl zijn gezin terugkeerde naar Nederland bleef hij achter in Peking. Hij vertelt hoe hij dit heeft ervaren en hoe 3W hem en zijn gezin ondersteunde in deze bizarre tijd. 

Martin Groenstege in China
Martin Groenstege in Peking

"We hoopten dat deze crisis wel snel over zou waaien, maar helaas verspreidde het virus zich al snel over heel China en daarna de hele wereld."

Crisisteam evacueert Nederlanders

“Na de feestdagen kwamen de eerste berichten over een vogelgriepachtige situatie in Wuhan”, zegt Martin. “De ambassade in Peking hielp eind januari met de evacuatie van Nederlanders die in het gebied verbleven. Vanuit Wuhan vertrokken geen lijnvluchten meer, dus moesten we iedereen naar een verzamelpunt leiden om met een EU-chartervlucht uit Wuhan te kunnen vertrekken. Een enorme uitdaging, want vanwege de strikte quarantainemaatregelen mocht niemand daar destijds over straat. Straten waren uitgestorven, er was geen openbaar vervoer en overal waren wegblokkades waar mensen werden tegengehouden door de politie. Het crisisteam werd dan gebeld om aan de politie uit te leggen dat ze werden geëvacueerd naar Nederland. We dachten toen nog dat daarmee deze crisis wel snel over zou waaien, maar helaas verspreidde het virus zich al snel over heel China en daarna de hele wereld. Nadat de laatste Nederlanders uit Wuhan waren vertrokken, was het advies aan onze medewerkers en familieleden om naar het toen nog veilige Nederland te vertrekken. De ambassade werd flink afgeschaald; het grootste deel van de 25 uitgezonden en 60 lokale medewerkers werden naar huis gestuurd, alleen het crisisteam bleef achter."

"3W ondersteunde ons enorm tijdens de zoektocht naar en het regelen van tijdelijke huisvesting en onderwijs in Nederland"

Terugkeer in China
Controleurs in witte pakken bij aankomst in China

Repatriëring gezin

"Mijn vrouw en onze jongste dochter vertrokken met de laatste KLM uit China naar Nederland. Tijdens mijn plaatsing in Jakarta in 1998 moest mijn gezin ook evacueren en bleef ik achter. Ditmaal, 20 jaar later, werden mijn vrouw en alle andere collega’s en partners erg goed door BZ opgevangen bij aankomst in Nederland. Mijn vrouw had ondertussen tijdelijke huisvesting gevonden en alles werd administratief goed afgehandeld door 3W. Die hielp zelfs met plaatsing van onze dochter op de internationale school in Den Haag. Dat was echt fantastisch en waarderen we enorm!”

Na de lockdown op de ambassade

Al in maart was de strikte lockdown in China afgelopen en waren er bijna geen besmettingen meer. Het crisisteam was nu druk met het terughalen van geëvacueerde en invliegen van nieuwe medewerkers naar de post. Martin vertelt: “Ik ben verantwoordelijk voor de tickets en het begeleiden van de vliegreizen. Bij de terugkeer komt namelijk een zorgvuldige planning kijken; vanuit het buitenland inreizen in Peking betekent tegenwoordig verplicht 5 weken quarantaine. Zodra er hier nieuwe besmettingen zijn, worden direct hele wijken afgesloten en op grote schaal getest. Het werk op de ambassade is afgelopen jaar enorm veranderd. Uiteraard hebben we maatregelen genomen om coronaproof te werken, conform instructies van Huisvesting. Waar we voorheen 100.000 visa per jaar uitgaven, is dat nu gedaald naar 10.000 – dit betreft voornamelijk visa voor studenten en zeelui en enkele uitzonderingscategorieën.

Martin G - quarantainehotel
Martin's dochter wordt gedesinfecteerd voordat ze het quarantainehotel in mag
welkom buurtcommitee in Peking
Martin's vrouw ontvangt bloemen van het buurtcommité bij terugkeer in de wijk na de hotelquarantaine

Hereniging met een deel van het gezin

Na 4 maanden keerde mijn gezin weer terug naar China, waar het nu juist veel veiliger was dan in Nederland. 3W bleef ons helpen – bijvoorbeeld bij de verzending van medicijnen zonder recept naar de post. Verder was er natuurlijk de kerstdoos, dat was vooral voor de kinderen fijn! We hebben nog drie kinderen in Nederland, die we nu al sinds kerst 2019 niet gezien hebben. Dat de crisis zo lang duurt en we elkaar niet kunnen bezoeken is een enorm gemis. Hopelijk kunnen we hen volgende jaar weer zien!”

"Enorm fijn, de speciale zendingen via de diplomatieke koeriersdienst! "